Perşembe , Nisan 25 2024
Home / Güncel / KÜBA YALNIZ DEĞİLDİR!

KÜBA YALNIZ DEĞİLDİR!

Küba Yalnız Deĝildir!

Moncada Kışlası baskınında esir düşen Fidel Castro, mahkeme karşısında yaptıĝı savunmayı; “Tarih beni beraat edecektir!”‘sözleriyle bitirir…

Evet, Tarih Fidel’i çoktan beraat ederken, Diktatör Batista ve ABD emperyalizmini de aynı netlikte lanetledi ve mahkum etti. Tarihin verdiĝi bu yargının intikamı alınmaya çalışılıyor!

68 yıl önce bugün, 26 Temmuz 1953 tarihinde, Fidel Castro liderliğindeki bir grup devrimci, ABD destekli askeri diktatörlük Batista’nın kötü ünlü Moncada askeri kışlasına bir baskın gerçekleştirerek Küba da devrimci savaşın startını verdi.

Baldırı başarısız oldu ve birçok devrimci vurularak öldürüldü, Moncada baskını Küba devriminin başlangıcı, ilk adımı, ilk kurşunu olarak Tarihe geçti. Baskın esnasında diktatörlüĝün askerleri ile yaşanan çatışmalardan saĝ kurtularak esir düşen Fidel Castro, cezaevinden çıktıktan sonra kurduĝu devrimci harekete Moncada kışlasına yapılan baskının tarihinden hareketle Movimiento 26 de Julio, M-26/ 26 Temmuz Hareketi adını verdi.

26 Temmuz Hareketi, daha sonra Fidel/Raul Castro kardeşler ve Che Guewera önderliĝinde küçük bir gerilla grubuyla Küba kırlarından özgülük mücadelesini tekrardan başlattı. Kırlardan başlayan Gerilla mücadelesi ordulaşarak, işçi ve köylülerle de buluşarak ABD uşaĝı Batista yı devirip Kübayı özgürleştiren devrimi gerçekleştirdi.

Daha sonra Küba Komünist Partisi nin öncülüĝünde Sosyalizmi inşa etme mücadelesini başlatan Küba devrimi, 60 yılı aşkın bir süredir dünyanın en güçlü emperyalist devletinin tüm saldırı ve sabotajlarına karşı direnerek ayakta kalmayı başardı. Kuşkusuz ki bu başarının mimarı Başta Fidel ve Che olmak üzere Komünist Partisinin yüzbinlerce üyesi ve miliyonlarca Küba halkıdır.
Bugün Küba’da sosyalizmin karşı karşıya olduğu tüm sorunlara rağmen, 26 Temmuz tarihi, Küba halkı ve dahası bütün bir Amerika kıtası halkları için olumlu bir referans noktasıdır ve esin kaynaĝıdır. Çünkü M-26 Küba halkını özgürleştirdiği politik bir devrime öncülük etmeyi başardı ve Kübayı ABD emperyalizminin esaretinden kurtardı.

ABD, başını çektiĝi emperyalist sistemin diĝer aktörlerinide yanına alarak yıllardır sürdürdüĝü ambargoyla Küba yı dize getirmeye çalıştı fakat başaramadı. Şimdide, CIA ve her türlü kontra, kirli yapıların marifetiyle Küba halkını kışkırtıp, Küba yı tekrar sömürgeleştirmek istiyor. Küba halkı, ABD ni ve onun getireceĝi “özgürlüĝü” kendi deneyimleriyle biliyor ve de ABD nin Haiti başta olmak üzere, kıtanın diĝer halklarına karşı işlediĝi suçlardan tanıyor. İşte bu yüzdendirki, bir avuç CIA işbirlikçisine karşı miliyonlarca Kübalı sokaĝa çıkarak devrimi savunacaĝını ilan etti.
Ama emperyalizm saldırılarını dozajını yükselterek sürdürecektir. Emperyalizmin Kübayı köleleştirme saldırılarını başarısızlıĝa uĝratmak, Dünyanın bütün sosyalist, devrimci, ve ilerici insanlarının en acil güncel görevidir. Küba devrimi ile dayanışma için bütün dünyada insanlar sokaklara çıkıyor, baĝış kampanyaları yürütülüyor ve ABD nin gayri insani amborgosuna karşı sesler yükseliyor. Bunlar yeterli olmasa da umut verici gelişmeler ve Küba halkının yalnız olmadıĝının işaretleridir.

Partiya Komünist a Kurdistan (KKP) olarak Küba Komünist Partisi ve Küba halkının bu onurlu mücadelesini büyük bir sempati ve dayanışma duygularıyla selamlıyoruz. Bu haklı mücadele, bütün insanlıĝın ileriye, daha özgür bir topluma varma çabasının önemli bir parçasıdır, yolaçanı ve buz kıranıdır.
Bu inanç ve duygularla diyoruzki; 26 Temmuz Hareketinin doĝduĝu bu tarihi günde; Emperyalizm yenilecek, ABD ve onun beslemesi kontralar başarısız olacak, Küba devrimi, Küba Halkı ve dayanışma kazanacak!

Partiya Komunist a Kurdistan

KKP Yayın Kollektifi

26 Temmuz 2021

Bölüme ait diğer yazılardan!

KÜRDİSTAN HAKLARINA! NEWROZ PÎROZ BE!

Kürdistan Halklarına! NEWROZ PÎROZ BE! Dünyanın değişik bölgelerinde Emperyalist güçler arası hegemonya savaşı, Dünyanın zenginliklerine …