Home / Güncel / BİR YILDIZ KAYDI; DERELİ YOLDAŞI KAYBETTİK !

BİR YILDIZ KAYDI; DERELİ YOLDAŞI KAYBETTİK !

BİR YILDIZ KAYDI; DERELİ YOLDAŞI KAYBETTİK 

Dün (7 Aralık 2021)bir yıldız daha kaydı. Abdullah Dereli ( Ali Garip- Baytekin) yoldaşı yitirdik. Yoldaş, devrimciliği bir yaşam biçimi haline getirmişlerimizdendi.İşçi sınıfına ve emekçi halklara karşı sorumluluk abidesiydi. Örgütlü mücadelenin her katında görev yapmıştı.  Hastalığının (demans) iradesine hükmettiği anlara kadar mücadelenin hep en önünde  yürüdü. Onu tanıyan herkesler bilir ki, işin, görevin ve sorumluluğun en zorunu üstlenmekten asla geri durmayan yoldaşlarımız arasındaydı.  O, örgütlü mücadeleye Deniz Gezmiş‘lerin sempatizanı olarak başladı. THKO- MB’nin Hatay örgütlenmesinin aydınlar/ öğretmenler birimindeki sorumluluğunu 1980 öncesi Hatay İl Komitesi üyesi olarak taçlandırdı.

12 Eylül darbesi sonrasında O’nun doğup büyüdüğü ve yaşadığı coğrafya  yoldaşımızın  tabir uygunsa “kaderini” belirledi. Çünkü Abdullah Dereli yoldaşımız dünya‘ya geldiği günden beri TC’nin sınırlarını sınır saymayanlardandı. O Reyhan‘lılı bir yoksul Arap ailesinin çocuğuydu. Sınırın hemen dibinde doğup büyümüştü. Reyhanlı zorun doğalı ve doğayı bozduğu hattın bu yüzüdür. Günde kerelerce tank ve panzer hırıltıları duyulur orda. Dikenli tellerin sert çınlamaları dahi kulakları tırmalar. Kaçağa veya akraba ziyaretine gidenlerin kurşunlandığına sık sık tanıklık edilir Reyhanlı’da.  Kısaca ve polis fezlekesinden söyleyelim: 12 Eylül darbesi sonrası ve yaklaşık onbeş yıl boyunca “sınırı Londra asfaltına” dönüştürenlerden birisidir Abdullah Dereli yoldaşımız.

Yine ve bu kez kendi ağzından yazalım: “ Telörgülü, mayınlı ve zırhlı araç devriyeli alanlardan 120 dolayında gidip gelmişliğim vardır.”  Fakat bilinmeli ki; O, yalnızca sınır hücresi ve Ortadoğu Komitesi sorumluluğunu yaptığı TKEP’in kadrolarını telörgülerden geçirmedi. 12 Eylülcülerin “vatandaşlıktan “attıklarının, yani elinin ulaşamadıklarının yuvarlak sayısı otuz bindir. Ve bu otuz binin Şam’a yolu düşenlerinin hepsinde Dereli yoldaşın emeği vardır.  Sınırlarda, Filistin kamplarında ve diplomasinin yuvarlak masalarında pişip olgunlaşan bizim devrim neferimizin 1986‘larda sorumluluğunu Merkezi düzeye çıkardığı da bilinmelidir. 1993’te polise yakalandığında TKEP’nin mk üyesiydi. Üstlendiği sorumluluk, katıldığı ve karıştığı eylemlilikler toplamından olmak üzere mühepbet ceza verilmişti. Ondandı Avrupa’daki göçmenliği. 

Onu yakınen tanıyan kime sorulursa sorulsun, emin oluna ki; yiğitliğin ve mertliğin,akıllı gözükaralığın, herkeslerle sohbet edebilme becersinin, karıncayı incitmez olgunluğun ve dava adamlığının simgesi olarak anılacaktır o hep.  Bizimse (Partiya Komünist a  Kurdistan) özel kıymetlimizdir o. Bilmeyenler için yazalım: KKP ve TKEP’in süreçleri 1990’lara kadar ortaktır. İki partinin yanyana  yürüdüğü ve mücadele ettiği zamanlarda her şey güllük gülistanlık değildi elbette. İç tartışmalarda Dereli yoldaşımız düşünceleri ve oy tercihleriyle hep bizim yanımızda oldu. Çünkü o da “ötekiydi” bizim gibi. Öteki ötekinin halinden anlardı elbette. Arabının, Kürdünün vb horlanıp aşağılandığı bir coğrafyaydı hep burası. İşte bu kader ortaklığı ve  emek ortaklığına aklın ve bilimin yol göstericiliği de eklenince, Abdullah Dereli yoldaş 2000 binli yıllarda örgütlü mücadelesini bizimle birlikte sürdürme kararı aldı.

Önce meşru alanda, cezası kesinleşince de illegal alanda görev almaktan geri durmadı. Partimizin MK üyesi olarak görev ve sorumluluklarını yerine getirirken ve epeyce geç zamanda (2017- 18) yoldaşımızın DEMANS hastası olduğu anlaşıldı.  Şüpesiz ve yoldaşımıza olan borcumuz saydığımızdan yoldaşımıza karşı elimizden gelenin azamisini yapmaya çalıştık. Görevini hakkıyla yerine getiren yoldaşları vardı. Hukuki destekle oturum sorununu çözdük. En iyi bakım koşullarına sahip hastahane süreci uzun sürdü. Hastalığı derinleştikce bakım ve yaşam ortamı değişmek zorundaydı.  Koşulların elverdiğinin en iyisini tercih ettik yoldaşımız için. Tıbbın DEMANS‘a çözüm bulamadığı herkesin malümu. İyinin ise üst sınırı hep belirsizdir. Biz, Dereli yoldaş için hastalığı süresince yapabileceklerimizin en iyisini yaptığımız kanısındayız. Bundan herkesler emin olsun.  Çünkü olanaklarımız vardı. Esirgeyemezdik. Çünkü biz yoldaştık. Çünkü biz emeğe sonsuz saygısı olan bir geleneğin devamcılarıyız.  Ve mümkünse yoldaşlarımız sağken, bilinci ve bedeniyle algılarken onlara karşı sorumluluklarımızı yerine getirmenin esas olduğunu biliyoruz. 

Güle güle Dereli yoldaş. Gözün arkada kalmasın; yarattığın/ ortak yarattığımız değerleri Partin yaşatacaktır. Anıların hep bizimle olacak. Seni gelecek kuşaklara en iyi şekilde anlatmaya çalışacağız. Bizimle yaşamayı sürdüreceksin. Dereli yoldaşı seven herkeslerin başı sağolsun.

Partiya Komünist a Kurdistan

KKP

Merkez Komitesi Sekreteri

Xalil Hazar

08 Aralık 2021

Bölüme ait diğer yazılardan!

SEVGİLİ PARTİZANLI YOLDAŞLAR, DEĞERLİ DOSTLAR, GECENİZİ DEVRİMCİ DAYANIŞMAYLA KOMÜNİST RUHLA SELAMLIYORUZ! KKP İsviçre Örgütü

SEVGİLİ PARTİZANLI YOLDAŞLAR, DEĞERLİ DOSTLAR, GECENİZİ DEVRİMCİ DAYANIŞMAYLA KOMÜNİST RUHLA SELAMLIYORUZ! Gece Tertip Komitesine,İnsanlığın geleceği …