Home / Parti Yaşamı / FAŞİST DİKTA DERSİM’DE HER TÜRLÜ VAHŞETİ SERGİLİYOR KKP ARŞİVİNDEN

FAŞİST DİKTA DERSİM’DE HER TÜRLÜ VAHŞETİ SERGİLİYOR KKP ARŞİVİNDEN

_________________________________________________________________________
birlik yolu

BÜTÜN ÜLKELERİN İŞÇİLERİ BİRLEŞİN!..
_______________________________________________________________________
Sayı: 16
Eylül
1981
_________________________________________________________________________
FAŞİST DİKTA DERSİM’DE HER TÜRLÜ VAHŞETİ SERGİLİYOR

(FAŞİST DİKTATÖRLÜK, ÇEVRE İLLERDEN YIĞDIĞI ASKERİ BİRLİKLERLE YAKLAŞIK İKİ AYDIR, DERSİM’DE BİR ”BÖLGE TEMİZLEME” OPERASYONU SÜRDÜRÜYOR. HERHANGİ BİR KAMUOYU OLUŞMAMASININ RAHATLIĞI İÇİNDE, DERSİM’E TAM BİR TECRİT UYGULAYARAK AKLA GELEN HER TÜRLÜ VAHŞETİNİ SERGİLİYOR. ELİMİZE GEÇEN KONUYLA İLGİLİ BİR OKUYUCU MEKTUBUNU YAYIBLIYORUZ. – B.Y.)

Faşist cunta, terörizmi yok etme bahanesiyle Dersim halkına azgınca saldırıyor.
Faşizm Dersim halkına sanki açıktan bir savaş ilan etmiş gibi halk üzerinde terör estiriyor. ”Terörizmi yok edeceğim” diye, kendisi halkın üzerinde her türlü teröristliği deniyor. Köyler basılıp, rastgele yaşlı – çocuk, erkek – kadın herkes toplanıp karargâhlara götürülüyor. Günlerce işkence altında tutuluyor. Nazi Almanyası’nı aratmayacak biçimde işkence yapılıyor. Yakaladıklarını gözlerini bağlayarak karargâh kurdukları yerlere götürüp günlerce gözleri bağlı, elleri kelepçeli bekletip, daha sonra ellerini kollarını sicimle bağlayıp çırılçıplak baraja atıyorlar. Boğulma derecesine geldikten sonra sudan balık çeker gibi sürüyerek sicimle sudan çekiyorlar. Günlerce aç susuz bırakıyorlar.

Köyleri basıp köy halkını toplayıp topluca işkence yapıyorlar. Zorla halktan silah istiyorlar. Dersim’de ”her aile bir silah vermeye mecburdur” diyorlar. Halktan hayvanlarını satıp silah alarak teslim etmelerini, aksi halde rahat yüzü vermeyeceklerini söylüyorlar.

Köylüler içerisinde bizzat açıktan açığa alevi – sünniliği körükleyip, aşiretler arasında kışkırtma yapıp, çelişki çıkarmaya ve bunlardan yararlanmaya çalışıyorlar. Halka 199938 Dersim İsyanı’nı hatırlatıp ”Sizleri tıpkı 1938’de yapılan katliam gibi kurşuna dizeriz” deyip halka gözdağı vermeye çalışmaktadırlar.

Halka ”Eğer silahlarınızı teslim etmezseniz kışın uçaklarla köyleri havadan bombalayıp yok ederiz” tehdidinde bulunuyorlar.

Faşizmin halk üzerinde uyguladığı ağır baskılara karşı devrimciler hiç bir propagandaya girişmediler. Kendilerine ”devrimci” deyip, kendi deyimlerince ”güçbirliği” yaptıklarını söyleyenler ve ”faşizme karşı savaşacağız” diyenler birer birer arkadaşlarını faşizme karşı direnç göstermeden ele verdiler. Devrimcilerin yaptıkları bir takım güçbirliği tekliflerini ”gücümüz yok!” laflarıyla geçiştirmeye çalıştılar.

Böylece bu çeşit ”devrimciler” de faşizmin Dersim’de belli ölçüde zafer kazanmasına yardımcı oldular. Ama Dersim halkı bu baskılara devamlı boyun eğmeyecektir. Mutlaka baskılara karşı isyan etmesini de bilecektir.

Bir Dersimliden Birlik Yolu’na

Bölüme ait diğer yazılardan!

KÜRDİSTAN HAKLARINA! NEWROZ PÎROZ BE!

Kürdistan Halklarına! NEWROZ PÎROZ BE! Dünyanın değişik bölgelerinde Emperyalist güçler arası hegemonya savaşı, Dünyanın zenginliklerine …