Home / Uncategorized @tr / ELAZIĞ’DA İŞÇİLERLE MÜLÂKAT Geçmişten Geleceğe KKP / Parti Arşivinden

ELAZIĞ’DA İŞÇİLERLE MÜLÂKAT Geçmişten Geleceğe KKP / Parti Arşivinden

_________________________________________________________________________
birlik yolu

BÜTÜN ÜLKELERİN İŞÇİLERİ BİRLEŞİN!..
_______________________________________________________________________
Sayı: 16
Eylül
1981
_________________________________________________________________________
ELAZIĞ’DA İŞÇİLERLE MÜLÂKAT

(BU MÜLÂKAT ENERJİ İŞKOLUNDA ÇALIŞAN İŞÇİLERLE YAPILMIŞTIR)

SORU – 12 Eylül’ün genel bir değerlendirmesini yapar mısınız?

CEVAP – 12 Eylül harekâtı başta işçi sınıfı olmak üzere tüm emekçi halka yönelik bir faşist diktatörlüktür. Tüm ilerici ve devrimciler, yurtsever arkadaşlar işkencelerle katlediliyor. Bunlar kamuoyundan gizlenerek yapılıyor.

SORU – Yüksek Hakem Kurulu (YHK) konusunda ne dersiniz?

CEVAP – YHK, içinde işçi sınıfının temsilcilerinin bulunmadığı, burjuvazi tarafından oluşturulmuş bir kurumdur. İşçi sınıfını savunmadığı tarafımızdan bilindiği gibi, kendi kararlarını uygulamaktan da acizdir. Buna rağmen halâ kendisini işçi sınıfının tek temsilcisi gören Türk – İş, YHK kararlarına saygılı olduğunu belirterek niteliğini ortaya koyuyor.

SORU – İşyerinizde karşılaştığınız güçlükler nedir?

CEVAP – Tüm işyerlerinde olduğı gibi işverenler, 12 Eylül faşist cuntasının kendilerine sağladığı işçi aleyhtarı olanakları da kullanarak sürekli üzerimize baskı uygulamaktadır. Bu dediğimizi örneklersek; pazarlıklı fazla işgücü harcanıyor. En ufak bir hak aramada, hatta keyfi olarak, özellikle ilerici arkadaşlar, kendilerini disiplin kurulunda buluyorlar. İşveren işyerinde işçi lehine yapılan herhangi bir hareketi, ”komünist, sosyalist” gibi deyimler kullanarak faşist devlet güçlerine ihbar etmektedir. İşveren faşist devlet güçlerine yaranmak için, iş güvenliği olmadan, işçiyi hayati tehlikesi olan işlerde çalışmaya zorluyor. Bir çok arkadaşımız hayatını kaybetti, sakat gezenler var. MGK ”eski toplu sözleşmeler yürürlüktedir” demesine rağmen, el altından ”bildiğinizi yapın” diyor ki işverenler bu derece keyfi davranabiliyorlar.

SORU – 12 Eylül öncesi, sendikaların sizce eksik ve zaafları var mıydı?

CEVAP – Türk – İş, MİSK, HAK – İŞ gibi sözde sendikalar işverenin çıkarını savunmayan sarı, faşist sendikalardı. DİSK’e gelince diğerleriyle aynı kefeye koymuyoruz. Yalnız DİSK’in hatalarını dilimizin döndüğünce açıklayacağız. Ondan önce olumlu yanlarına değinelim: DGM ve faşist yasaların çıkartılmasına karşı direnmesi, anti – faşist olması, genel anlamda sosyalizmi benimsemesi, tutarlı ekonomik mücadele vermesi iyi yanlarıdır. Tam manasıyla sınıf sendikacılığının gerektirdiği faaliyeti gösterememesi, bazı siyasi hareketlerin güdümüne girip mücadelede aktifliği zayıflatması (oportünist siyasetler), işçi sınıfının eğitilmesine önem vermemesi, CHP’yi kendisi ve işçi sınıfı için bir kurtarıcı gibi göstermesi, yani burjuvazinin bir kesimi ile uzlaşması, DİSK’in hatalarıdır. Bu hata ve sevaplarda bizim de payımız vardır.

SORU – Günlük ekonomik – demokratik hak mücadelesinde, işçi sınıfına, özellikle sendikal konuda önerileriniz var mı?

CEVAP – İşçi sınıfı faşist cuntaya karşı eylem birliğini sağlamalıdır. İllegal sendika örgütlenmesine yönelmeli ve hız vermelidir. Gasp edilen demokratik haklarımızın alınması uğruna mücadelede zaman kaybetmemelidir. Bundan sonra her adım, tüm işçi ve emekçilerin kurtuluşu olan sosyalizme doğru atılmalıdır. Oportünistlere bu vesileyle sesleniyor ve diyoruz ki, proletaryanın çıkarları doğrultusunda birleşelim, ya da yolumuzdan çekilin. Tüm işyerlerinde sınıf bilinçli işçiler sürekli ve düzenli bir örgütlenme çalışmasına girmelidir…

……………..
SORU – 12 Eylül’ün işçi sınıfı açısından olumlu sonuçları da var mı?

CEVAP – 12 Eylül’den sonra işçi sınıfının, genel devrimci hareketin eksiklikleri ve hataları ortaya çıkmıştır.

Faşist cuntanın elinde olmayarak işçi sınıfına şu iyiliği de olmuştur: Uygulamaları ile meselenin mezhepçilik, bölgecilik vs. olmayıp, esas olarak sınıf mücadelesi olduğunu açıkça ortaya koymasıdır. Bu bize geniş taraftar potansiyeli yaratmıştır.

Devrimci selamlar.
ELAZIĞ

Bölüme ait diğer yazılardan!

2021 Yılının İlk Oltası! BARAN CEM

2021 Yılının İlk OltasıÖnce Fikri Saĝlar başladı. Fikri Saĝlar 12 Eylülden hemen sonra ortaya çıkan …