Cumartesi , Nisan 20 2024
Home / Güncel / İŞÇİLERİN BİR MAYIS BAYRAMI KUTLU OLSUN! Partıya Komünist a Kurdistan KKP

İŞÇİLERİN BİR MAYIS BAYRAMI KUTLU OLSUN! Partıya Komünist a Kurdistan KKP

İŞÇİLERİN BAYRAMI KUTLU OLSUN !

Bijı Yek Gulan!

Yaşasın Bir Mayıs!

Herkesler biliyor: Bir Mayıs tarihi, işçilerin birlik ve dayanışma bayramıdır. Her yıl ve dünyanın dört bir yanında kutlanır. İşçiler ve onun dostları her bir Mayıs‘ta alanlardadırlar, meydanlardadırlar. Bayramlarını kutlar, tarihsel başarılarını anar ve topluca sınıf düşmanlarına güçlerini/ birlikteliklerini hatırlatırlar.

Biz de hatırlatalım: -Güneşin doğması ve batması ile başlayıp biten iş gününün önce oniki, sonra sekiz saat ve beş iş günü ile sınırlandırılmasını Dünya işçi sınıfı ağır bedeller ödeyerek kazanmıştır.

– Oniki saatlik iş gününün sekiz saate indirilmesini isteyen Avustralya taş işçilerinin 1856 tarihli parlemantoya yürüyüşü bu mücadelenin ilklerindendir.

-Bir mayıs 1886 tarihli ve ABD merkezli milyonlarca işçinin katıldığı sekiz saatlik iş günü talepli eylemler ise her yıl kutlanan Bir Mayıs‘ların anası gibidir. Bir mayıs 1886 işçi eylemleri yalnızca sekiz saatlik işgünü kazanmaz. Dört önderini idama, dördünü de müebbet hapis cezaya çarptıran, sermayeye korku salar. Siyahi işçilere yasak olan parklara işçiler hep birlikte girerler ve işçi kardeşliğini herkese gösterirler.

-İşçilerin eylem ve dayanışmaları 1889 yılında ve Enternasyonelce “1 Mayıs İşçi Bayramıdır” kararına dönüştürülür. Yine hatırlatma amacıyla belirtelim ki;

-Osmanlıda ilk bir mayıs kutlaması Selanik’tedir. Dört ayrı dilde bildiri dağıtılarak kutlanmıştır. Bayrama tüm işkollarından işçiler katılmıştır. -Savaş nedeniyle ara vermelere rağmen Osmanlı topraklarında işçi sınıfı 1923 yılına kadar bayramını hep sahiplenmiştir.

-1924 1976 yılları arası yasaklı yıllardır. 1935’te ve yasayla Bir Mayıs ÇİÇEK bayramı yapılmak istenmiştir.

-İlk kez izinli Bir Mayıs 1976 yılında kutlanmış ve kitlesel katılımlar TC Devletini korkutmuştur. 34 kişinin ölümü ve 150 kadarının yaralanması ile sonuçlanan 1977 Taksim Bir mayıs kutlaması devletin pravakasyonunun hedefi olmuştur.

-O gün bugündür Türkiye’de her bir Mayıs devletle devrimci güçlerin çatışma alanı ola gelmiştir. Bir Mayıs vesilesiyle ve teredütsüz şu gerçeği de söyleyelim; Türkiye’de işçi sınıfının sayısal çoğunluğunu  Kürtler oluşturmaktadır. Yalnıca Türkiye’de de değil, dünyanın dört bir yanında proletarya saflarında sayısız Kürt işçiler bulunmaktadır. Halkımızın sömürgecilik koşullarında yaşıyor olmasından kaynaklı bir sonuçtur bu. Kısaca, halkımız ağırlıklı olarak proleter bir halktır. Ve Bir Mayıs İşçi Bayramı en çok da  halkımızın bayramıdır. Bir mayıs Kürt proleterlere ayrıca kutlu olsun. Biz umuyor, bekliyor ve istiyoruz ki; Her Ulusal Bayramımızda, her 21 Mart‘ta alanlara yansıtılan Newroz‘un direnişçi ruh, bu Bir Mayıs‘ta da TC Devletine korku salmaya devam edecektir. Sömürgeci ve işgalci TC devleti Leş görmüş kurt gibi gözlerini Ülkemizin Güney ve Güneybatı parçalarına dikmiş şimdi de Kandil’e saldırıyor. Ülkemizin petrol ve doğalgaz kaynaklarına el konmak isteniyor. Bu talan anlayışı çoktandır halkımıza saldırılarını aralıksız sürdürüyor. İşgalini genişletmek istiyor. İnsanlarımızın can güvenliği bu nedenle ağır tehdit altında. Doğamız ve tarihi miraslarımız tahrip ediliyor. Özgür bir yaşama ulaşmamızın önü kesilmek isteniyor.

Tüm bu sömürgeci savaş politikaları sonuçsuz bir çabadır. Bunu tüm halkımız ve onun düşmanları bilmelidir. Unutulmasın; Enfal ve Halepçe katliamını yapanlar tarihten silindiler ama, Güneyli kardeşlerimiz Federe bir devlet kurdular. Vekalet savaşlarının geride kaldığı, asıl savaşan güçlerin sahnede yer aldığı şu günler tarihin yeniden yazılacağı günlerdir. Ve herkesler biliyor ki, artık Kürtler her dört parçada da tarihin pasif izleyicileri değildirler.

Bizim coğrafyamız asla ve asla Kürtlersiz düşünülemez. Kürtlersiz savaş ta, barış ta olmaz. Artık TC kadar, İran, Irak ve Suriye devletleri kadar bizim ortak irademiz de tarih yazımında söz sahibidir. Kürdistan siyasi güçleri birbirlerine çelme takmadıkları, düşmanlık etmedikleri ve de ulusal birliği engellemedikleri zaman, yani önümüzdeki yeni süreçte ÖZGÜR KÜRDİSTAN hiç te hayal değildir.

Yaşasın Bir Mayıs! Yaşasın Özgür Kürdistan.

Partiya Komünist a Kurdistan (KKP)

Merkez Komitsesi

30 Nisan 2022

Bölüme ait diğer yazılardan!

KÜRDİSTAN HAKLARINA! NEWROZ PÎROZ BE!

Kürdistan Halklarına! NEWROZ PÎROZ BE! Dünyanın değişik bölgelerinde Emperyalist güçler arası hegemonya savaşı, Dünyanın zenginliklerine …