Home / Parti Yaşamı / AÇIKLAMA GEÇMİŞTEN GELECEĞE KKP / Parti Arşivinden

AÇIKLAMA GEÇMİŞTEN GELECEĞE KKP / Parti Arşivinden

Dengê Kurdistan
[Bijî Kurdistan a Azad û Demokratik] KKP Merkez Yayın Organı
[III. Kongre’ye Giderken KKP’de Açık Tartışma] Sal: 9
Ek: 1
İLON 1990

Partimiz KKP TC devletinin ve İran, Irak gerici rejimlerinin ülkemiz Kürdistan üzerinde sürdürdüğü kanlı baskı ve katliamlara karşı mücadele süreci içinde, ağır kayıplar vererek, ama büyük politik ve örgütsel tecrübeler kazanarak bugün III. Genel Kongresini toplama hazırlığına girişmektedir.

1986 [polis] darbesiyle önemli kadro kaybına uğramasına, MK’nin faşist devlet teröriyle zayıflatılmasına rağmen, KKP, ideolojik – politik ve örgütsel alt yapısının sağlamlığına dayanarak bugün yeniden örgütlenme ve Kuzey Kürdistan’da politik mücadelesini yeniden yükseltme sürecine girmiştir.

Partimiz, III. Genel Kongresinin hazırlığına giriştiği bu günlerde Kürdistan ülkesi ve emekçi halkımız, yükselen ve geleceğe doğru güvenle gelişen yeni ve üst düzeyde bir mücadele dönemine girmiştir. Özellikle son 40 yılın en güçlü halk hareketi olarak gelişen SERHILDAN sadece Türkiye içinde değil, Ortadoğu’da tüm politik dengeleri değiştirecek biçimde, Kürdistan ulusal ve toplumsal kurtuluş davasının somut etkilerini ortaya çıkarmaya başlamıştır. Önümüzdeki süreçte gerek Kuzey Kürdistan’da, gerekse güney ve doğu parçalarımızda halkımızın, devrimci ve yurtsever güçlerimizin etkinliğinde özgürlük ve egemenlik hakkı uğruna başkaldırısını daha da geliştireceği açıkça görülmektedir.

Kürdistan davası yeni bir aşamaya yükselmiştir. Kürt halkı mücadelesini, gerek uluslararası gerekse bölgesel planda varlığını ispat etme, sesini duyurma aşamasından; bilfiil kitlesel başkaldırısıyla ve silahlı savaşıyla özgürlüğünü, ulusal egemenliğini ve birliğini sağlama aşamasına yükseltmiştir. Bu yeni aşamada partimiz, Kürdistan sorununun tüm yönlerini, ulusal ve toplumsal kurtuluş mücadelesinin stratejik sorunlarını, mücadele çizgisi ve örgütlenme politikasını dönemin önümüze koyduğu yeni tarihi veriler ışığında yeniden değerlendirme ve bir üst düzeyde üretme göreviyle karşı karşıyadır.

1980 öncesinde ürettiğimiz ve partimizin programatiğinin, politikalarının ve örgütlenme anlayışınının temelini teşkil eden kuramsal altyapımızın 1990’ların yeni mücadele dönemine yeterli cevabı veremeyeceği; yeniden üretimin geliştirilmesi gerektiği açıktır.

KKP III. GENEL KONGRESİ en başta bu yeniden üretimin temel noktalarını ve geleceğe yönelik açılımları belirleme göreviyle karşı karşıyadır.

Kuramsal ve politik yapımızın geliştirilmesinde dayanak noktamız, Kürdistan sorununun ve Kürt halkının ulusal ve toplumsal kurtuluş mücadelesinin yeni boyutlarını kavramak ve çözümlemek olacaktır.

Son on yıllık mücadele sürecinden sonra Kürdistan sorunu, bölgedeki gerici ve faşist devletlerin kendi sınırları içinde ezmeye ve yok etmeye çalıştığı bölgesel bir sorun olmaktan çıkmış ve artık, Filistin halkının 1960’larda gerçekleştirdiği gibi, Birleşmiş Milletler gündemini zorlayan; ABD ve Batı Avrupa emperyalist merkezlerinden bölge devletlerine kadar üzerinde bir çok değerlendirme ve yeni planlar üretilmeye çalışılan bir uluslararası sorun düzeyine yükselmiştir.

İngiliz ve Fransız emperyalizmlerince bundan 70 yıl önce Ortadoğu haritası çizilirken yok sayılan Kürdistan, bugün bölge haritasını değişime zorlayan, kendi ulusal varlığını ve devlet kurma hakkını giderek ortaya koyan bir ülkedir.

Bu tarihsel gelişime bağlı olarak partimiz, kuramsal yapısını yeniden belirlerken, salt Kuzey Kürdistan’ın değil, tüm parçalarıyla birlikte Kürdistan’ın tarihsel, ekonomik, sosyal ve siyasal gelişim sürecinin bilimsel tahlilini geliştirmek, tüm Kürdistan’ı kapsayan bir ideolojik – politik bakış açısına sahip olmak zorundadır.

Aynı süreçte Kürt halkı tarihi ve kültürel gelişim içinde ulus bilincini bir üst düzeye yükseltmiştir. Bir yandan gelişen kapitalist ilişkilerin geçmiş feodal ve aşiretçi yapıları zayıflatarak uluslaşmada yarattığı nesnel etkiler; diğer yandan egemen gerici devletlerin asimilasyon ve terör politikalarının yarattığı ulusal direnme eğiliminin güçlenmesi, Kürt halkının ulusal biliç ve ulusal birlik eğiliminin güçlenmesine yol açmıştır.

Partimiz bu gelişim sürecinde Kürdistan’ı salt sosyo – ekonomik ve politik yönleriyle değil, tarihi, kültürel ve ulusal bilinç yönleriyle de kapsayan bir ideolojik üretimi yükseltme göreviyle karşı karşıyadır.

Yaşadığımız ve içinde yer aldığımız SERHILDAN, Kürt halkının ulusal ve toplumsal kurtuluş savaşının hangi yönde ve nasıl bir çizgide zafere doğru yürüyeceğini büyük ölçüde somutlandıran derslerle doludur. Hem bu derslerden hem de bugüne kadar yürütülen peşmerge ve gerilla mücadelelerinin irdelenmesi temelinde temel politik mücadele çizgimizin geliştirilip netleştirilmesi de kongremizin önündeki temel görevlerden biridir.

Aynı şekilde mücadelenin bu aşamasında, Türkiye ve Kuzey Kürdistan işçi sınıfının, komunistlerinin birleşik örgütlenmesi çizgisi temelinde örgütlenen KKP’nin önümüzdeki süreçte birleşik örgütlenme politikasını ve Kürdistan komunistlerinin birliğini sağlama görevlerini bütünlüklü olarak yerine getirmek amacıyla, örgütlenmede temel perspektifini ve güncel görevlerini netleştirmek de temel bir görev durumundadır. KKP’nin birleşik parti TKEP ile ilişkisi ve tüzüksel konumu III. Genel Kongremizde ele alınacak önemli konular arasındadır.

Bu temel sorunların çözümüne yönelik olarak, III. Genel Kongre hazırlıkları içinde, tüm KKP ve TKEP organlarının, üye ve aday üyelerinin canlı, araştırmacı bir tartışma sürdürerek hazırlanmaları gereklidir. Kongremiz bu hazırlıklar üzerine temellenen politik ve örgütsel kararlarını somutlaştıracaktır. Bu tartışma ve araştırma sürecine yardımcı olacağı düşüncesiyle KKP ve TKEP yönetici organlarında görev üstlenmiş bazı yoldaşlarımızın görüş ve önerilerini kapsayan yazılarını yayınlamaktayız.

Dengê Kurdistan

Bölüme ait diğer yazılardan!

KÜRDİSTAN HALKLARINA!

KÜRDİSTAN HALKLARINA! TC’yi ve Mahkemelerini Tanımıyoruz! Sömürgeci TC devleti Kürtler ve Kürdistan’nın inkarı üzerine kurulmuştur. …