Home / Uncategorized @tr / ÇIKARKEN GEÇMİŞTEN GELECEĞE KKP / PARTİ ARŞİVİNDEN

ÇIKARKEN GEÇMİŞTEN GELECEĞE KKP / PARTİ ARŞİVİNDEN

DENGÊ KURDİSTAN
_________________________________________________________________________
BİJÎ KURDİSTAN’A AZAD Û DEMOKRATİK!..
_________________________________________________________________________
Hêjmara: 1
Tarîx: 20. 09. 1981
_________________________________________________________________________

ÇIKARKEN

Hiç bir şey kendisini var eden ya da edecek maddi koşullar mevcut olmadan ne doğabilir ve ne de yaşayıp, yaşatılabilir. Bu gerçek, toplumsal mücadeleler için olduğu gibi, sınıfların mücadele araçları için de böyledir.

Bunun dışında her öznel çıkış, bu diyalektik gerçeğin potasında erir gider. Ama ne zaman ki, nesneyi ayakta tutabilecek maddi şartlar hazır olur, bireylerin buna uygun öznel çabası ancak o zaman gerçek hayatta vücut bulur.

Kendi diyalektik yasalarınca seyreden iktisadi ve siyasi süreç, Türkiye Kürdistanı’nda geçmişten kalan ulusal mücadelenin ”öncüsü”nü bir kenara atarken, sorun, bütün ağırlığı ile, yeni yeni gelişmekte olan işçi sınıfı için çözümlenmesi gereken bir miras olarak kaldı.

İlhak statüsü altında gelişen iktisadi, siyasi ve sosyal süreç, Türkiye Kürdistanı’nda geçmişten kalan ulusal sorunu, ancak işçi sınıfının, sınıf mücadelesinin halledebileceği bir öge durumuna getirdi. Bundan böyle ulusal var oluşa, işçi sınıfının sınıfsal mücadelesi de eklendi. Ve giderek öncelik kazandı.

Bundan böyle kapitalist toplumun yeni sınıfı, ulusal sorunla birlikte, kendi sınıfının kurtuluşu ve egemenliği mücadelesinin gerektirdiği yeni araçların kullanılması ile karşı karşıya kaldı. Bu nedenle günümüz şartları, Türkiye Kürdistanı’nda, işçi sınıfının ulusal ve toplumsal mücadelesi, örgütlülüğü ve onun mücadele araçlarının kullanılmasını zorunlu hale getirdi.

İşte, elinize ilk sayısı geçen DENGÊ KURDİSTAN, işçi sınıfının gelişen ulusal ve toplumsal örgütlü mücadelesinin sesi olarak yayın hayatına başlamıştır. DENGÊ KURDİSTAN, bir kaç kişinin toplumsal hayat seyrini kendince değiştirme öznel çabası değil, Kürdistan toplumunun sınıf mücadelesinin vardığı aşamanın diyalektik bir ürünüdür.

DENGÊ KURDİSTAN, toplumsal bir karaktere bürünen ulusal sorun ve onun çözümleyici öncü gücü işçi sınıfının ulusal ve toplumsal mücadelesinin yankısı olacaktır.

Gazete, alışılageldiği gibi, Kürdistan’da ne yeni bir ideolojinin hayata geçirilmesinin aracı, ve ne de zaten gereğinden fazla olan siyasi gruplara bir yenisinin eklenmesi öznel çabası değildir. Tersine, Kürdistan işçi sınıfının sınıf mücadelesinin çok önceden ortaya koyduğu gerçek ideolojisinin yansıtıcısı olacaktır.

Hiç kuşkusuz ki, işçi sınıfı ve onun mücadelesi çok önceden şu ya da bu ölçüde vardı. Fakat işçi sınıfı o günkü gelişim seviyesi ile sınıf çıkarlarının gerektirdiği yeni mücadele araçlarından yararlanamamıştır. Gerçi işçi sınıfı adına bir çok politik faaliyetler yürütülmüş ve çeşitli yayınlar çıkartılmıştır. Ancak bugünkü askeri faşist cunta, bunların Kürdistan’ın nesnel şartlarından, hatta adına çıktıkları işçi sınıfından ne kadar uzak ve öznel girişimler olduğunu, bir kez daha ortaya koymuştur.
Başlangıçta da belirtildiği gibi, şeyler en azından kendisini ayakta tutabilecek belli dayanaklar olmadan yaşayamaz ve yaratılamazlar. DENGÊ KURDİSTAN’ın hayat bulmasını sağlayacak koşulların, günün askeri faşist cuntasının yarattığı ağır baskı ortamında ve bütün ilerici yayınların susturulduğu bir dönemde tamamlanması, zaten onun üstlendiği tarihi misyonu başlıbaşına izah etmeye yeterlidir. DENGÊ KURDİSTAN, burjuva icazeti çerçevesinde kalan ve küçük burjuva dar kafalı salt ulusal politika ve mücadele değil, burjuvaziye rağmen gelişen ve işçi sınıfının her türlü ağır koşullarda sürecek olan mücadelesinin ısrarlı takipçisi olmak amacındadır.

İşçi sınıfı, yalnız legal koşullarda değil, fakat en ağır koşullarda bile mücadeleyi ve onun araçlarını elden bırakmaz. DENGÊ KURDİSTAN böyle bir politikanın yayınsal faaliyeti olacaktır. DENGÊ KURDİSTAN, işin başlangıcında, burjuva icazetine güvenmemiş ve burjuvaziye rağmen yayın hayatına atılmıştır. Kürtçe – Türkçe çıkması bile burjuvazinin bütün hışmını celb edecektir. Ama gazetemiz bunun bilinciyle yayınsal planda üzerine düşen mücadeleyi sürdürmek azim ve kararlılığındadır.

DENGÊ KURDİSTAN, güçlü bir yazarlar kadrosuna sahip değildir. Fakat, üstlendiği görev ona en kısa zamanda yeterli kadro yetiştirecektir. Gazete, zaten başlangıçta bile salt bir kadrosal yayın olmayı değil, işçi sınıfının sınıf mücadelesinin yarattığı tarihi deneylerin yaygınlaştırılmasını ve onun sesi olmayı hadeflemiştir. Zaman zaman teorik sorunlara da yer vermekle birlikte, bütün zorluklara rağmen, emekçi sınıfların mücadele örneklerine ve onun sesine yer verecektir.

DENGÊ KURDİSTAN, çok zor şartlar altında çıkmaktadır. Buna maddi imkânsızlıklar da eklenince gazetenin istenen teknikte çıkması epey zordur. Gazetenin, şimdiden o günleri beklememekle birlikte, ”geleceğin demokratik ortamı”ndan yararlanamayacağı gün gibi ortadadır. İşçi sınıfının politik hattını izlemesi yanında Kürtçe çıkması bile başlıbaşına bir yasak gerekçesidir.

Kuşkusuz DENGÊ KURDİSTAN hep böyle ilkel teknik yöntemlerle çıkacak değildir. Elbette teknik olarak istenen biçimde çıkabilmek için uğraş verecektir. Ne var ki okurlarımızın maddi desteği olmadan DENGÊ KURDİSTAN’ın istenilen biçimde çıkması kısa bir süre için zor görünmektedir.

Okurlarımızın bu konuda devrimci sorumluluklarının bilinci içinde olacaklarına inanıyoruz.

İŞÇİLER, DEVRİMCİLER, KOMÜNİSTLER!

Gazeteniz DENGÊ KURDİSTAN, sizin örgütlü mücadelenizin sesidir. Askeri faşist cuntanın ağır baskılarına karşı verdiğiniz mücadeleleri, bu mücadeledeki başarılarınızı ve başarısızlıklarınızı, bunların nedenlerini, elde ettiğiniz deneyleri gazetenize ulaştırın. Gazeteyi yazılarınızla besleyin.

Bilindiği gibi DENGÊ KURDİSTAN, çok ağır koşullar altında yayına başlıyor. Sizlerin maddi ve manevi desteği olduğu sürece, üstlendiği görevi eksiksiz yerine getirebilecektir.

GAZETENİZİ OKUYUN, OKUTUN VE DESTEKLEYİN!

Bölüme ait diğer yazılardan!

Hrant Dink Ve Timsahın Göz Yaşı! BARAN CEM

Hrant Dink Ve Timsahın Göz Yaşı14 yıl önce, 19 ocak 2007 tarihinde Hrant Dink Agos …